NL | FR | EN Facebook
40 jaar ervaring

Onderhoud en reiniging vloeren

1 Onderhoud – reiniging gietvloeren

Voor een duurzaam behoud van de gietvloer vloerafwerking, dienen alle gemorste verontreinigingen zo spoedig mogelijk te worden verwijderd en moet deze regelmatig worden schoongemaakt met behulp van een vochtige microvezeldoek. Deze microvezeldoek mag niet te nat zijn, want het opgedroogde water ziet u anders na droging terug op de gietvloer. U kunt de doek uitwringen tot het vocht eruit is, als u de doekt uitvouwt mogen er geen druppels meer gemorst worden.

Gebruik geschikte reinigingsmiddelen dat:

  • Niet zeep- of polymeerhoudend zijn
  • Een PH waarde hebben van ongeveer 7
  • Laagschuimend zijn
  • Geen lood bevatten


MDM Epoxyvloeren adviseert Floor Cleaner Soft gietvloer reiniger, te verkrijgen via sales@mdmepoxyvloeren.be

Probeer de vloer niet te belopen, zolang deze nog nat is.

Tips

Gebruik nooit een schuursponsje, want dit kan krassen en doffe plekken aan de gietvloer veroorzaken.

De vloer reinigen met handwarm water, nooit met heet water (boven de 40°C).

Een goede schoonloopmat ondervangt de inloop van los vuil.

Maak uw meubels vloervriendelijk: voorzie bijvoorbeeld uw stoelen en tafelpoten van krasvaste onderleggers, plaats onder bureaustoelen placemats.

Sommige fabrikanten voegen in hun producten weekmakers toe. Deze weekmakers kunnen bij contact met water vlekken veroorzaken. Laat dus geen spullen nat op de gietvloer staan, zoals fietsbanden, kinderwagens, natte plastic tassen…

Rubber, nat onbehandeld hout of hout bewerkt met olie kunnen tevens vlekken veroorzaken.

Schoenstrepen kunt u verwijderen door een beetje reinigingsmiddel op de streep te doen en even te laten intrekken. Dan kunt u de streep verwijderen door te poetsen met de microvezel doek.

Reguliere reinigingsmiddelen, zoals Ajax, Mr Propre, Dreft laten vaak een zeepresidu achter, wat kan leiden tot een vettige, gladdere en vuilvasthoudende vloer.

Afhankelijk van de belasting kan de gietvloer na verloop van enige tijd met een nieuwe laklaag volledig opgeknapt worden.  Of u kunt de gietvloer voorzien van een andere kleur indien u dit wenst. Indien u interesse heeft, kunt u contact opnemen via sales@mdmepoxyvloeren.be

 

2 Onderhoud – reiniging steentapijt en marmertapijt

Open structuur

Het onderhoud van een steen- en marmertapijt kan men vergelijken met dat van kamerbreedtapijt, d.w.z. minimaal 1 maal per week stofzuigen (eventueel meerdere malen afhankelijk van de vervuiling). Het is niet nodig iedere keer te reinigen met water en zeep omdat het vuil zeer eenvoudig te verwijderen is met een goede stofzuiger. Het is wel mogelijk om met een vochtige dweil het steentapijt op te frissen.

Voor plaatselijke vervuiling, ontstaan door het morsen van vloeistoffen en/of pasteuze producten, kan men het best onmiddellijk reinigen met warm water (niet warmer dan 60 graden) en borstel/spons. Meteen na de behandeling het vuile water opzuigen met een waterzuiger en nogmaals plaatselijk naspoelen met zuiver water en opnieuw opzuigen.

Indien de vloer na een bepaalde tijd toch toe is aan een grondige onderhoudsbeurt, kan men de vloer reinigen met een speciale poetsmachine. Deze poetsmachine, te huur per dag, kunt u bij ons verkrijgen. Deze toestellen zijn in staat om 90% van het geïmpregneerde water te recupereren zodat de vloer snel weer droog zal zijn. MDM epoxyvloeren raadt echter niet aan de vloer te reinigen met een gewone waterzuiger, omdat deze slechts 40-60% van het water weer uit de vloer opzuigt. Dit betekent dat de rest moet verdampen en het dus, afhankelijk van de temperatuur, lang kan duren voor men de vloer weer in gebruik kan genomen worden.

Gesloten structuur

Een gesloten steen- of marmertapijt reinigen doe je best met een stofzuiger.

Af en toe het marmertapijt reinigen met water en een ‘zeep zonder zeep’, Ph waarde neutraal of soms zelfs iets zuur ph 5-6 gebruiken om eventuele achtergebleven kalkresten van het leidingwater op te lossen.

Het is belangrijk om iedere keer je de vloer met water hebt gereinigd zoveel mogelijk water weer op te zuigen of te dweilen!

Oplosmiddelen zullen de dichtzetmassa sowieso aantasten en die zal hiervan gaan beginnen kleven.

MDM Epoxyvloeren adviseert Floor Cleaner Soft reiniger, te verkrijgen via sales@mdmepoxyvloeren.be

 

3 Onderhoud – reiniging mortelvloer

Een mortel/troffel vloer is vloeistofdicht. Dat wil zeggen dat de vloer met de meeste standaard onderhoudsproducten kan gepoetst worden. MDM Epoxyvloeren adviseert echter Floor Cleaner Soft reiniger, te verkrijgen via sales@mdmepoxyvloeren.be

Erg agressieve producten worden afgeraden. 

IMG_4841.JPG IMG_4838.JPG IMG_4839.JPG IMG_4843.JPG